2021-07-29 08:09:33• hírek • közlemény

Ruha István emléke előtt tiszteleg a Dinu Lipatti Filharmónia a 20. PMN-en

Fotó: Dinu Lipatti Filharmónia Facebook-oldala
Fotó: Dinu Lipatti Filharmónia Facebook-oldala

A kiváló nagykárolyi zenész, Ruha István hegedűművész emléke előtt tisztelegnek az idei Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozata keretében a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia tagjai. 

Idén 90 éves lenne a rendkívüli művész, akinek emlékére az itáliai concerto atyja, Antonio Vivaldi leghíresebb remekműve, A négy évszak két hegedűversenye, a Nyár és az Ősz csendül fel, majd Astor Piazzolla, az argentin zeneszerző Buenos Aires-i nyarával és őszével – Verano Porteno és Otono Porteno – ismertetik meg a zenekedvelőket. „Kóstoljunk bele együtt augusztus 19-én, csütörtökön 17 órai kezdettel a Szépművészeti Múzeum udvarán felcsendülő dallamokban a nyári természet fülledt mozdulatlanságába, az ebbe a nyugalomba berobbanó viharba és a szüretelők ünneplésébe, valamint a vérpezsdítő ritmusokba és hamisítatlan dél-amerikai melódiákba” – invitálnak a szervezők. Az In Memoriam Ruha István hangverseny fiatal karmestere Andrei Gocan, szólistái pedig Ioana Forna és Trombitás István.


Kamarakoncert az Iparosotthonban


Augusztus 20-án, pénteken egy újabb nagyszerűnek ígérkező eseményre várja hallgatóságát a Dinu Lipatti Filharmónia. Az Iparosotthonban 15 óra 30 perckor kezdődő kamarakoncerten elsőként Astor Piazzolla művei közül csendül fel a Bordel 1900, a Cafe 1930 és a Nightclub 1960. Az olaszországi Roberto Di Marinho szerzeményei közül a II. szvit, a Santelmo és a Microcentro lesz majd hallható, Máximo Diego Pujol művei közül az I – Nubes des Buenos Aires, a II – Candombe de los Buenos, a Tiempos és a Pompeya című alkotásokat ismerheti meg a közönség, a sort pedig Fernando Carlos Tavolaro Milonga no. 5 című szerzeménye zárja. A kamarakoncert szólistái Székely Alpár hegedű- és Beke István gitárművészek lesznek.


Támogatók: Szatmár Megyei Tanács, G.M. Zamfirescu Művelődési Központ, Interetnikus Kapcsolatok Osztálya, Communitas Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma,  Agrárminisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: